AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

Vánoční super potravina: Vanilka

Ruku na srdce, kdo si dokáže představit Vánoce bez vanilkových rohlíčků?! Vanilka stejně jako další koření má vliv i naše zdraví. 


Vanilka je vlastně plod jistého druhu lilie. Rostlina pochází z oblasti latinské Ameriky, ale dnes se pěstuje všude na světe. Nevětší pěstitel na světě je dne s Madagaskar. Tobolka (kterou vídáte v obchodě jako lusk) se sbírá ještě nedozrálá, aby neztratila aroma. Proto je pravá vanilka tak drahá – zpracování je prostě náročné.

Obecně se vanilka v kuchyni využívá hlavně pro svou vůni. Obsahuje celkem 200 aromatických látek, nejvýraznější je vanilín. V Mexiku ji ale používali k dochucení zeleniny a ryb.

vanocni-super-potravina2

Čím je vanilka kouzelná:

Vůni vanilky údajně uklidňuje. Koření tak pomáhá proti stresu a na špatnou náladu, ale také třeba když se vám nedaří usnout.  Oceníte ji i při dietě, má nasládlou chuť, takže už nespotřebujte tolik cukru.

Vanilka obsahuje polyfenoly, které mají antioxidační účinky. Nejsilnější antioxidanty jsou ve vanilce Bourbon.

Obsahuje také malé množství draslíku, takže je dobrá na vysoký krevní tlak a obecně na krevní oběh.

Olej lisovaný ze semene se používá také v kosmetice k léčbě vyrážek a ke zklidnění pleti

Všechny to účinky má ale jen pravá vanilka, rozhodně ne vanilínový cukr. Domácí vanilkový cukr si ale vytvoříte snadno. Je mnohem voňavější než ten syntetický. A můžete si ho vyrobit i kila.

Jak na domácí vanilkový cukr

Potřebujte:

  • lusk vanilky
  • 500 g cukru
  • Nějakou uzavíratelnou nádobu

Domácí vanilkový cukrLusk rozřízněte napůl, případně jej rozdělte na menší části podle velikosti sklenice. Smíchejte rozříznutý lusk s cukrem. Trvá asi týden, než cukru chytne vůni.

Rychlý trik: Pokud chcete vanilkový cukr hned, stačí cukr s luskem rozmixovat v kuchyňském robotu na moučku. Mixujte tak dlouho, dokud z vanilky nebudou jen černé tečky.

Takový cukr můžete ale klidně použít i k oslazení čaje.

Mimochodem cena půl kila domácí vanilkového cukru je asi 100 Kč, v porovnání s 8 g pytlíčky se rozhodně vyplatí to zkusit.