Vítejte v EQUA Hot Spotu. PROZKOUMEJTE, JAK NEJLÉPE NA HYDRATACI BĚHEM CELÉHO LÉTA.

Pravá turecká káva? OTTO vám ji připraví během pár minut

Džezva, také známá jako cezve, ibrik nebo briki, má své kořeny v Osmanské říši, kde byla tradiční metodou přípravy kávy. Dnes je tento způsob populární v Turecku, na Balkáně, v Severní Africe a na Blízkém východě.

OTTO je džezva v moderním kabátě. Kávu připraví tradičním způsobem, přitom se díky použitým materiálům (nerezová ocel) snadno udržuje. A moderní design padne každé kuchyni. A hlavně, i když italské espresso, cappuccino nebo caffe latte jsou skvělé, někdy to chce změnu. A turecká káva je na podobné změny jako dělaná. 

 

Příprava kávy v džezvě OTTO? Držte se pravidla „třikrát a dost“

  1. Do džezvy nalijte tolik vody, kolik šálků budete připravovat. Na každý šálek přidejte 1-2 lžičky kávy, kterou jste semleli na velmi jemno - znalci kávy říkají “na pudr”. Její konzistence musí připomínat hladkou mouku. A jak velký je šálek pravé turecké kávy? Obvykle se uvádí rozmezí 60-90 ml. Džezva OTTO má objem 550 ml a připraví tak oblíbený nápoj až pro pět kávomilů.

  2. Sladíte? Přidejte cukr. Rádi experimentujete? Pravá turecká káva je pro experimenty jako stvořená. Použijte kardarom, skořici, hřebíček… dle chuti a nálady. Vše důkladně promíchejte, aby se káva a cukr ve studené vodě rozpustily.

  3. Postavte džezvu na mírný oheň. Pomalé vaření je důležité, jen tak se uvolní vůně všech ingrediencí a spojí chutě. 

  4. Přiveďte kávu k varu. Jakmile pěna, která se začne tvořit, dosáhne k hrdlu džezvy, odstavte ji. Když pěna dostatečně klesne, vraťte džezvu zpět a opět ji doveďte k varu. Když pěna zase vystoupá, zopakujte celý postup ještě jednou. Tureckou kávu tak v džezvě přivedeme k varu celkem třikrát - i díky tomu získá svoji silnou a neopakovatelnou chuť.

  5. Džezvu naposledy odstavte, párkrát jí zakružte, abyste smyli sedlinu ze stěn a přibližně na půl minutu nechte stát. Všechna sedlina se usadí na dně a vy budete moci rozlévat čistou kávu.

To je vše. Nalijte kávu do nahřátých šálků… a pomalu se chystejte, že budete za chvíli celý postup opakovat. Jeden šálek pravé turecké kávy totiž nikdy nestačí.

Vyberte si svoji OTTO džezvu