AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

Pravá turecká káva? OTTO vám ji připraví během pár minut

Džezva, také známá jako cezve, ibrik nebo briki, má své kořeny v Osmanské říši, kde byla tradiční metodou přípravy kávy. Dnes je tento způsob populární v Turecku, na Balkáně, v Severní Africe a na Blízkém východě.

OTTO je džezva v moderním kabátě. Kávu připraví tradičním způsobem, přitom se díky použitým materiálům (nerezová ocel) snadno udržuje. A moderní design padne každé kuchyni. A hlavně, i když italské espresso, cappuccino nebo caffe latte jsou skvělé, někdy to chce změnu. A turecká káva je na podobné změny jako dělaná. 

Příprava kávy v džezvě OTTO? Držte se pravidla „třikrát a dost“

  1. Do džezvy nalijte tolik vody, kolik šálků budete připravovat. Na každý šálek přidejte 1-2 lžičky kávy, kterou jste semleli na velmi jemno - znalci kávy říkají “na pudr”. Její konzistence musí připomínat hladkou mouku. A jak velký je šálek pravé turecké kávy? Obvykle se uvádí rozmezí 60-90 ml. Džezva OTTO má objem 550 ml a připraví tak oblíbený nápoj až pro pět kávomilů.

  2. Sladíte? Přidejte cukr. Rádi experimentujete? Pravá turecká káva je pro experimenty jako stvořená. Použijte kardarom, skořici, hřebíček… dle chuti a nálady. Vše důkladně promíchejte, aby se káva a cukr ve studené vodě rozpustily.

  3. Postavte džezvu na mírný oheň. Pomalé vaření je důležité, jen tak se uvolní vůně všech ingrediencí a spojí chutě. 

  4. Přiveďte kávu k varu. Jakmile pěna, která se začne tvořit, dosáhne k hrdlu džezvy, odstavte ji. Když pěna dostatečně klesne, vraťte džezvu zpět a opět ji doveďte k varu. Když pěna zase vystoupá, zopakujte celý postup ještě jednou. Tureckou kávu tak v džezvě přivedeme k varu celkem třikrát - i díky tomu získá svoji silnou a neopakovatelnou chuť.

  5. Džezvu naposledy odstavte, párkrát jí zakružte, abyste smyli sedlinu ze stěn a přibližně na půl minutu nechte stát. Všechna sedlina se usadí na dně a vy budete moci rozlévat čistou kávu.

To je vše. Nalijte kávu do nahřátých šálků… a pomalu se chystejte, že budete za chvíli celý postup opakovat. Jeden šálek pravé turecké kávy totiž nikdy nestačí.

Vyberte si svoji OTTO džezvu