AKCE MĚSÍCE: Kolagenový nápoj YOUTH BOOSTER se slevou 20 %. Akce platí do konce března, tj. do 31. 3. 2024.

Máme letní misi: Zachraňte Willyho!

V úterý prolétla světem zpráva o velrybě, která spolykala v oceánu minimálně 80 igelitových tašek a dalších odpadků. 5 dní se zachránit pokoušeli velrybu zachránit, přes veškerou snaho ale zvíře zemřelo. Myslíme, že je čas zahájit naší vlastní misi na záchranu Williho.


Pro ty mladší: Zachraňte Willyho je rodinný film z 90. let. V zásadě je o chlapci, který se skamarádil s kosatkou a zachrání ji ze zajetí. Film byl mezi dětmi tak populární, že natočili celkem 4 díly. Konec historického okénka :)

Velryba, o které noviny tolik psaly, sice není kosatka (čili není tak fotogenická), ale v podstatě je začátek příběh zcela stejný. Lidé jsou často bezohlední a pro svou zábavu jsou ochotní obětovat i blaho zvířat kolem.

mame-letni-misi2

A není to první případ: podle serveru idnes.cz v dubnu poblíž Španělska zemřel vorvaň – slupnul 27 kg odpadků. Podle údajů OSN plastový odpad zabije každý rok víc jak milion mořských ptáků, 100 tisíc mořských savců, mořských želv a nespočet ryb.

Jak chránit život v oceánech?

Máme jako středoevropané výhodu, že oceány jsou daleko a zkázu nevidíme na vlastní oči. Ale prognóza není dobrá. Každý může ale pomoct.

Dnes – 8. června - se slaví mezinárodní den oceánů. Dejme si předsevzetí:

Míň plastů!

Je to malý krok, který pro Willyho můžeme udělat:

  • Přestaňte si kupovat igelitky v obchodech, pořiďte si skládací ekologickou tašku, ti šikovnější si ji mohou ušít. 
  • Při nákupech zapřemýšlejte, zda skutečně potřebujete tolik sáčků na zeleninu. Existují ekologické pytlíčky, které lze dokonce kompostovat, až doslouží.
  • Nejhorší jsou jednorázová brčka a kelímky, jakože jich teď na plážích uvidíte hodně. Ty ale prakticky nikdy nepotřebujeme. Proč si nenajít pár vteřin na víc? Dobrou kávu si můžete udělat doma do termohrnku. Nebo si najděte kavárnu, které kávu sebou připravuje do recyklovatelných nebo kompostovatelných kelímků.
  • Zakažte si kupovat PET lahve s vodou, raději jednu lahev plňte dokola. Nebo sáhnetě po elegantnější variantě

PROHLÉDNOUT LAHVIČKY

Chcete udělat větší krok? Můžete se stát hrdinou

Čistota přírody je tématem skoro všude. A mnoho odvážných udělalo první krok za vás, vznikají české i místní skupiny, které uklízejí odpadky z parků či pláží. Můžete se k nim přidat.

Jednou z nejznámějších jsou Trash Hero. Vznikli Asii, kde je problém čistoty oceánu patrně nejpalčivější a myšlenka se postupně rozšířila, třeba i k nám do Prahy. Inspirující přednášku zkladatele Honzy Bareše, si můžete poslechnout na Youtube: