AKCE MĚSÍCE: Kolagenový nápoj YOUTH BOOSTER se slevou 20 %. Akce platí do konce března, tj. do 31. 3. 2024.

Kolik denně vypít tekutin?

Pravidelný pitný režim je pro naše tělo velmi důležitý. Nedostatek tekutin může ovlivnit vitalitu, hubnutí a dokonce může způsobit různá onemocnění. Pro zajímavost: 60 % těla (dospělého člověka) tvoří voda.


Jak nám a našemu tělu pomáhá voda

Voda je důležitá pro termoregulaci těla, ovlivňuje stav pokožky a její elasticitu. Proč myslíte, že používáme hydratační krémy? Dlouhodobá dehydratace právě pleti extrémně škodí.

Voda pomáhá odvádět odpadní látky z těla ven, a naopak potřebné živiny po těle rozvádí. Tohle je absolutně zásadní. Pokud tělo funguje, jak má, nepotřebujete žádné drastické detoxikační kúry.

Nedostatečný pitný režim se může projevit únavou a bolestmi hlavy, malátností a nesoustředěností vyrážkami a problémy s nadváhou. V důsledku poklesu tekutin může dojít k zhoršení vitality a také ke zhoršení psychiky.

Tak jako u správné životosprávy i tady platí, že pokud máme vody nedostatek, tělo začne šetřit. V důsledku toho pak vodu paradoxně zadržujeme a tělo na pohled působí “oplácaněji“. Mnoho žen tohle řeší tabletami z lékárny na odvodnění a zbytečně zatěžují tělo dalšími chemikáliemi. Řešíme tak následek ale vůbec ne příčinu.

S poklesem 2 % hmotnosti ve formě vody klesá náš výkon až o 20 %.

Co vše způsobí špatný pitný režim:

  • Akné
  • Vrásky
  • „Celulitidu“
  • Problémy s lymfatickým systémem
  • Otoky
  • Problémy se svaly a klouby (únava)

Kolik vody denně vypít?

Často se na internetu setkáte s výpočtem: vaše hmotnost v kg * 0,033 nebo: hmotnost (kg) * 35-40 (ml).

Výsledek má udávat optimální pitný režim. Tyto výpočty jsou vesměs podobné a správné, ale vztahují se na člověka, který nevykonává žádnou činnost a nesportuje.

U sportovců se vzorec radikálně změní a je nutné ho upravit individuálně - jiné množství bude pít kulturista, jiné množství vrcholový sportovec, jiné množství kojící matka a jiné množství vývojář softwaru.

Ve vzorci byste měli zohlednit:

  • Cvičíte a jak dlouho a jak často?
  • Rozdíl hmotnosti před tréningem a po něm…
  • Jakjak se stravujete?
  • Co pijete?

+ 800 - 1000 ml každou 1 hodinu cvičení

+ 10 ml na každých 10 g bílkovin, které příjmem ve stravě

+ rozdíl v hmotnosti před tréninkem a po tréninku (př. 0,5kg -> 0,5l)

+ 150 – 200 ml za každou kávu

+ 100 ml za 10 ml alkoholu

+ 10 ml na kg při různých onemocněních (jako je například dna)

Nezapomínejte, že tento příjem tekutin se myslí v podobě čisté, neochucené vody, případně neslazených čajů. Určitě do tohoto nezapočítáváme kávu, alkohol, slazené nápoje a ovoce.

Minimální denní příjem tekutin je 0,5 litrů, pod který bychom neměli klesnout nikdy!  Tak na to pamatujte! ;)

Na pitný režim se snadno zapomíná, proto je dobré mít po ruce vždy lahev s vodou. Nejenom, že si jí můžeme dát vedle sebe na stůl, aby nám připomněla „napij se“ ale jsou lehce omyvatelné a ekologické. Pár triků, jak na dodržování pitného režimu najdete zde.

PROHLÉDNOUT LAHVIČKY