AKCE MĚSÍCE: Kolagenový nápoj YOUTH BOOSTER se slevou 20 %. Akce platí do konce března, tj. do 31. 3. 2024.

Co to je BPA a proč tahle písmena rozhodně nechcete doma?

O BPA se hodně mluví, ale my jsme pro vás zjistili také, co tahle proklínaná zkratka znamená. A hlavně už víme, proč se o BPA tolik mluví. Přečtěte si, jestli je to takové zlo jak se říká.


Za písmeny BPA se skrývá chemická sloučenina bisfenol A. Jedná se o sloučeninu propanu (proto to P ve zkratce). Zcela běžně se používá k výrobě plastů. Najdete ho v plastových příborech, PET lahvích nebo boxech na jídlo, je ale i v některých účtenkách nebo třeba stvrzenkách z bankomatů.

co-to-je-bpa2

Sám o sobě není bisfenol A problém. Problém nastane, když se zahřeje nebo vystaví záření, ať už slunečnímu nebo z mikrovlnky. Takže si klidně dál berte stvrzenky z bankomatu. CO se ale stane, když necháte PETku za oknem auta a dostane pořádnou čočku od slunečních paprsků?

Jak BPA škodí?

Problém je chemické složení.  BPA je totiž syntetický estrogen, tedy ženský pohlavní hormon. Estrogen může normálně za vývoj dívek v pubertě, v menší míře jej mají v těle i chlapci a má například značný vliv na plodnost v dospělosti.

Syntetický BPA ale zdravou funkci hormonů narušuje. Respektive, opravdu se nic nestane, když se jednou napijete z lahve, kterou jste dali do mikrovlnné trouby. Ale pokud budete působení bisfenolu A vystavení dnes a denně zanechá své následky. Obzvláště pokud máte nějaký další zdravotní problém. Malé problémy se nasčítají a vyústí v jeden velký, tak je to ostatně se vším.

BPA tak může mít vliv na vznik cukrovky, problémy s plodností, u dětí pak může vést k problémům s chováním. Těhotné ženy a malé děti by se BPA měly vyhnout zcela, protože jsou zranitelnější.

Jak se BPA zbavit?

co-to-je-bpa3

V praxi se bisfenolu úplně zbavit nejde. Mějte ale na paměti, že sám o sobě vám neublíží. Aby škodil, musíte jej nejdříve zahřát, vystavit dlouho na slunci nebo dát do mikrovlnné trouby či myčky. Vyvarujte se tedy zahřívání běžných plastů.

Pokud nakupujete nové plastové vybavení či hračky, snažte se najít ty bez BPA, v případě nádob na potraviny můžete například sáhnout po skleněných.

  • Přestaňte si ohřívat oběd v mikrovlnce přímo v krabičce, ale dejte si jídlo na talíř.
  • Umyjte box v ruce. Zatímco myčka používá horkou vodu klidně i o teplotě 60°C.
  • Nelijte do lahví horké nápoje a nenechávejte je na slunci.
  • Nakupujte plasty s označením BPA free – obzvláště to platí pro plasty určené na potraviny.

Lahve na pití bez BPA vám na MojeEQUA.cz nabízíme také. BPA neobsahují skleněné lahve a pak také plastové lahve EQUA.

Zdravé lahve bez BPA

Evropská unie BPA zakázala, alespoň kojencům

Od 1. června 2011 se v EU nesmí BPA přidávat do kojeneckých lahví. Starší děti ale žádné nařízení zatím nechrání, byť i ony jsou zranitelné.

Žádná kojenecká lahev by BPA obsahovat neměla, to protože ty se zahřívají často. BPA ale může být v dudlících a hračkách, stejně jako v neprověřených e-shopech z Asie, kde BPA zakázané není.

Nařízení také nechrání děti školkou a školou povinné. Jim raději pořiďte zdravou lahev bez BPA. Mnoho výrobců už lahve bez BPA nabízí běžně. Do takových lahví, pak můžete lít i horké nápoje nebo je mýt v myčce.

Dětské lahve bez BPA