AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

Dýně - superpotravina plná minerálů

Dýně je původně středoamerická zelenina. Dnes si ji ale klidně vypěstujete i u vás na zahradě.


Typický je anglosaský svátek Halloween (pozor – svátek není americký, pochází z Irska), děti i dospělí dýni vydlabou a dávají do ní svíčko. Dýni se říká Jack O´lantern, podle steré legendy o Jackovi. Kdysi dávno se k oslavě používal tuřín. S rozšířením svátků do Ameriky se ale začala postupem času používat v Americe dostupná zelenina – například právě dýně.


Proč se dýně vyřezává na Halloween?

Kdysi dávno žil kdesi v Irsku jistý Jack. Byl to budižkničemu, který ze všeho nejraději pil. I stalo se, že se na předvečer všech svatých zlískal, jak zákon káže. Opil se tak, že už už jeho tělo začala opouštět duše. A protože za života příliš dobrý nebyl, přišel si pro Jackovi duši ďábel. Jackovi se ale moc do pekla nechtělo.

Umluvil ďábla, aby si mohl dát ještě jednoho panáka. Jenže neměl na zaplacení. Prosil tedy ďábla, Ať se změní na těch pár pencí. Ďábel to chtěl mít z krku, že nemá ten večer na starost jen Jacka a svolil.

Jack čapnul mince a zavřel je do peněženky. Ďábel dlouho prosil o svobodu, až Jack svolil za další rok života.

Chvíli Jack sekal latinu, ale jak se rok s rokem sešel, byl zas namol. Jack přemýšlel, jak uchránit duši tentokrát. Poprosil tedy ďábla, aby si mohl naposledy dát jablko. Jenže ani jeden na strom nedosáhli. Jak tedy ďábla vysadil na strom, v tu chvíli vzal nůž a do kmene stromu vyryl kříž. Ďábel byl na stromě uvězněn, vzteky bez sebe.  Jack ho al nepustil dolů, dokud ďábel nepřísahal, že už si pro něj nikdy nepřijde.

O rok později se Jack upil k smrti – jenže v nebi pro hříšníka místo nebylo a ďábel přece slíbil, že jeho duši si nevezme. Jack si tedy vzal dýni a pár žhavých uhlíky a chodí po světě. Dýně u domů mají chránit obyvatele před zlými duchy, včetně Jacka.

dyne-superpotravina2

Krom toho, že podle legendy lze dýni použít jako zdroj světla pro bloudící duše, ji rozhodně doporučujeme zařadit do jídelníčku. Je plná vitamínů a minerálů a navíc je pro nás její chuť stále nevšední. Dýně obsahuje hodně vody, hodí se tedy i ho shaků jako další zdroj hydratace.

Existuje celá řada druhů, my budeme mluvit o dýni obecné – tedy typické oranžové na obrázku.

Proč je dýně zdravá:

  • Obsahuje minerály – draslík, vápník, hořčík, železo a stopové množství dalšách
  • Obsahuje C
  • Vitamín B6 a B12
  • Vitamín E

Dýňová semínka nikdy nevyhazujte. Hodí se jako zdroj vlákninu, zinku a železa. Mnohem lepší je zrnky opražit a zobat jako zdravý pamlsek. Nebo je zapéct do domácího chleba a dalšího pečiva. Dýně se vždy tepelně upravuje, můžete jí péct nebo vařit do měka.

 Jak upražit dýňová semínka

  • 1 l vody
  • 2 hrnky semínek z dýně
  • 2 lžičky soli
  • lžíce oleje

Semínky vhoďte do osolené vody, nechte vařit asi 10 minut, aby se semínka perfektně očistila. Semínka smíchejte se olejem a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte asi 30 – 40 minut na 180°C.


Vyrobte si domácí dýňový sirup na pumpkin spice latté

dyne-superpotravina3

Sirup není pracný, většinu času čekáte nebo mícháte. Na sirup je nejlepší dýně Hokkaidó – je totiž menší a chuťově výrazná. Sirup si může po lžičkách přidat do domácího latté nebo třeba ovesné kaše.

Suroviny:

  • ½ dýně Hokkaidó
  • 2 hrnky vody
  • 1,5 hrnku třtinového cukru (množství lze měnit podle toho, jak máte rádi sladké)
  • 3 celé skořice
  • 5 hřebíčků
  • badyán
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžíce nového koření

Postup:

  1. Nejprve si připravte pyré z dýně. Dýni vydlabejte a očistěte, nakrájejte na malé kousky a dejte péct. Pečte v troubě na 200 °C, dokud není dýně měkká. Pak ji rozmixujte na pyré.
  2. Dejte vařit vodu s cukrem a kořením.
  3. Do vařícího sirupu vmíchejte pyré a vařte asi 15 minut, dokud nezačne houstnout.
  4. Přes jemné síto přelijte do sklenice. Dobrou chuť.

V sirupu není jediný konzervant, takže nevydrží dlouho! Rozhodně uchovávejte sirup v ledničce. Můžete libovolně měnit poměr koření a experimentovat.