AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

Mýty a fakta o vodě 1. část

Pro něco tak zásadního, jako je pitná voda, koluje neuvěřitelné množství mýtů a mylných představ. Co je pravda a co jsou mýty o pitné vodě?


Mýtus č. 1: Každý potřebuje vypít osm sklenic vody denně.

Mýtus, toto doporučení vydal Institute of Medicine s tím, že ženy by měly vypít osm sklenic denně a muži dokonce dvanáct sklenic. Nikdo nemůže přijít na to, kde toto doporučení vzniklo, ale Georgia Chavent, ředitelka medicínského programu na University of New Havenu ve West Haven, věří, že to přišlo ze staré ARR (doporučené denní dávky) pro vodu, která odpovídala kalorickým požadavkům.

 
 

Nový požadavek z Institute of Medicine je mnohem štědřejší a zahrnuje doporučení pro celkovou spotřebu nápojů, a to nejen vody.

Mýtus č. 2: Voda odplavuje toxiny z těla.

myty-a-fakta-o-vode2

Fakt, ledviny používají vodu, aby tělo zbavily odpadních produktů. Nemáte-li dostatečný přísun vody, vaše ledviny nemohou dělat svoji práci. "V případě, že tělo nemá dostatek vody, pak metabolické odpady nemohou být odstraněny tak efektivně, jak by měly," vysvětluje Amy Hess-Fischl, z University of Chicago Kovler Diabetes Center. V podstatě, pokud nebudete pít dostatečné množství tekutin, nejlépe vody, budou se vám škodlivé látky v těle ukládat.

Mýtus č. 3: Balená voda může způsobovat zubní kaz.

Mýtus, balená voda sama o sobě nezpůsobuje zubní kaz. Ale do kohoutkové vody se přidává fluorid na prevenci zubního kazu. A fluorid je důležitým prvkem v mineralizaci kostí a zubů. Se zvyšující se spotřebou balené vody, která není fluorizovaná, tedy došlo k nárůstu zubního kazu a vzniku tohoto mýtu.

Natočte si kohoutkovou vodu do některé z EQUA lahví a předcházejte vzniku zubního kazu. Jakou si vybrete, vy?