AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

Mýty a fakta o vodě 2. část

Venkovní teploty sahající k rekordním nám připomínají, že léto je opravdu už tu. Jak je to s mýty a fakty o vodě, pomůžeme si, když budeme pít více jak 2,5 l vody denně?


Mýtus č. 4: Pitná voda vám pomůže udržet vaši pokožku hydratovanou.

Mýtus. Dříve se tvrdilo, že dostatečný přísun pitné vody vám pomůže udržet pokožku mladistvou a svěže vypadající. Ve skutečnosti má množství vypité vody s tím, jak vypadá vaše pokožka, minimum společného. Tím, že budete pít nadměrné množství vody, docílíte akorát častějších návštěv toalety.  V podstatě, obsah vlhkosti kůže není určen vnitřními faktory. Místo toho, vnější faktory, jako je čištění pleti, životního prostředí, množství potních žláz a fungování těchto žláz určuje, jak je suchá vaše pokožka.

Mýtus č. 5: Pitná voda vám pomůže zhubnout.

Fakt. Pitná voda přímo nezpůsobí ztrátu hmotnosti, ale může pomoci v procesu hubnutí. Voda nahrazuje další kalorie, které jsou obsažené v ochucených limonádách nebo v potravě, což vám umožní snížit celkový počet přijatých kalorií. Navíc se budete cítit plnější, takže sníte menší množství jídla. Voda, zejména ta studená, dokonce může hrát úlohu při zvyšování metabolismu. "Nová studie naznačuje, že pitná voda ve skutečnosti urychluje úbytek na váze," tvrdí vědci a dále uvádějí, že rychlost metabolismu se zrychlila o 30% poté, co pili denně přibližně 2,5 l vody.myty-a-fakta-o-vode-podruhe2

Mýtus č. 6: Žlutá moč je známkou dehydratace.

Mýtus. Může to být známkou dehydratace, ale ne pokaždé to je důvod k poplachu. Ledviny filtrují v těle odpadní látky a zpětně vstřebávají vodu a další užitečné látky z krve, takže ovládají koncentraci a produkci moči. Dehydratace vede ke zvýšení koncentrace moči, což se projeví na její barvě. V optimálním případě by měla být moč slámově žluté barvy. I když například multivitamin, může také vést ke žluté moči.

Během psaní těchto pár řádků, jsem vypila svoji dopolední dávku vody z 0,5 l EQUA lahve, tak uvidíme, zda vyšší přísun vody, mi pomůže s váhou. Zkusíte to také?