AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

Co se stane s vašim tělem po 2 týdnech bez cvičení?

Začaly nám studené tmavé dny. Zima je tu a dává nám spoustu důvodů, proč nejít do posilovny. Je tma příliš brzy, počasí je nevlídné někdy až příliš, že paty vytáhnout z pod peřiny, by mělo být trestné. Jsme unavení a v zimě se stejně nosí kalhoty a volné kabáty, takže naše těla nikdo neocení. Kdo se v zimě stará o to, jak vypadá v plavkách?


Pokud myslíte na své celkové zdraví, a ne jen pouze na sixpack v plavkové sezóně, cvičení nevynecháte. Dva týdny se vám nemusí zdát jako dlouhá doba, ale podle odborníků fitness Stephanie Dietz a Sam Karla jsou dva týdny skutečně znát, jako byste nikdy necvičili.

 


1. Vaše tělo se začne měnit již po 3 dnech!

Dietz tvrdí, že svalová hmota začíná ztrácet svou schopnost spalovat tuky, což znamená, že budete také ztrácet sílu. Tyto změny neuvidíte v zrcadle, ale vaše posturální svalstvo, které má za úkol dlouhodobou svalovou práci, se rychleji unaví.

Pokud vynecháte cvičení ve prospěch extra dávce spánku, nemusíte panikařit. Svalové skupiny, které používáte nejčastěji, jako jsou třeba hamstringy, tak ty ztrácejí svou sílu pomaleji. Mnohem pomaleji než třeba vaše břišní svalstvo.

2. Budete muset makat mnohem tvrději, abyste získali, co jste ztratili.

co-se-stane-s-vasim-telem2

Dietz říká, že vaší úrovni fyzické kondice a svalové síly bude trvat dvojnásobnou dobu, abyste získali původní stav. Takže pokud si dáte dva týdny volno, bude vám trvat měsíc, než se dostanete zpět tam, kde jste skončili.

Ale Sam Karl připomíná, že přestávka není nutně špatná věc, pokud není delší, než je nezbytně nutné. Říká, že pokud budeme mít dva týdny volno a udržíme si vysoký příjem bílkovin, můžeme se vrátit ještě silnější.

3. Divíte se, proč nemůžete přestat myslet na nezdravé potraviny?

Když cvičíte je mnohem méně pravděpodobné, že sáhnete po něčem s velkým obsahem tuků nebo jednoduchých cukrů. Dietz vysvětluje, že důvodem je vaše spokojenost, když cvičíte. Máte prostě dobrou náladu, více energie a vytrvalosti, tak proč byste sahali po rychlé energii.

Pokud chodíte často do posilovny, Karl doporučuje dodržovat jednotný stravovací režim. Tvrdí, že ve skutečnosti vám to pomůže udržet svaly tak dlouho, jak dlouho jste budovali. Ale i to vyžaduje péči. Vzhledem k tomu, váš metabolismus je ve vyšších otáčkách a při práci spalujete více kalorií, budete pravděpodobně i jíst více kalorií, abyste zůstali pod napětím. Pokud necvičíte vaše tělo nepotřebuje takové množství kalorií a pokud ho nesnížíte, mohlo by vést k nárůstu tělesné hmotnosti. Ne mohlo, ale určitě povede.

4. Více se stresujete

Cvičení uvolňuje endorfiny. A i když vynecháte cvičení na pouhé dva týdny, tak nedostatek endorfinů, na které jste byli zvyklí, může vést k emočnímu stresu.

Aby toho nebylo málo, nepřicházíte pouze o dobrý pocit díky endorfinům a serotoninu, ale vaše tělo začne shromažďovat napětí. Například, pokud pracujete u stolu celý den, na počítači, pravděpodobně pocítíte stoupající napětí hlavně v ramenou. Toto napětí se uvolňuje právě během cvičení.

5. Přestanete spát jako nemluvně

Pokud nemáte možnost uvolňovat stres během práce, tak se to projeví na kvalitě spánku. A bude také mnohem těžší usnout.

6. Je v pořádku zpomalit

Není vše ztraceno, když si vezmete trochu času pro obnovu energie a síly. Někdy to chvíli může trvat, než získáte zpět svou sílu a objem.

Dietz říká, že lidé, kteří jsou zaměření stejně jako vy, na fitness, a jsou celkově pozitivní, vám pomůžou vrátit se zpět mnohem snáz. A Karl navrhuje základní cviky jako dřepy, kliky a výpady bez závaží, které vám též pomůžou k rychlejšímu návratu.


Začněte pomalu, od základů, a než se nadějete, začnete vidět a cítit všechny ty pozitivní změny, které přináší navštěvování posilovny. Ani v pauze nezapomínejte na pitný režim, který je velmi důležtý!

Vyberte si tu svou akční lahev EQUA a půjde to samo ;)

Už jste si také někdy dopřáli delší pauzu? A jak dlouho vám trvalo dostat se do toho zpátky?

Za lepší já!

co-se-stane-s-vasim-telem3