AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

2 základní dechová cvičení pro každý den. Praktická a efektivní.

Stres, napětí, špatná nálada... s tím vším nám může pomoci dýchání. Nádech, výdech, nádech, výdech... zdánlivě samozřejmá věc, kterou stojí zato víc poznat. Návodů na to, jak dýchat správně, je plný internet a my všichni tak nějak tušíme, že by bylo fajn to umět.


 

My ale víme, jak MOC dokáže pár minut denně, věnovaných vědomě dechu, ovlivnit tvoje zdraví a pocit ze života. Navíc to může být fajn zábava. Stačí trocha a času a ochoty a můžete ještě dnes začít měnit to, jak se cítíš na těle i na duši.

Proto jsme zjednodušili popis dvou nejčastějších dechových technik, které fungují v každodenním životě.  Efektivně a prakticky. Schválně to zkus, třeba hned:-):

2 dechová cvičení pro každý den

1. Plné dýchání. Říká se mu také jógové

Úplný základ, který přináší klid, vyrovnanost a také řešení mnoha zdravotních trablů. Nenech se zmást jógou v názvu, toto dýchání je nám přirozené a kdyby na něj naše civilizovaná těla nezapomněla, dýchala by tak pořád. Naštěstí je to můžeme znovu naučit.

Nejlepší je začít vleže na zádech. Plné dýchání začneš hlubokým nadechnutím, po které postupně přichází pomalý výdech. Při nádechu se první nafukuje břicho. Po jeho úplném naplnění se postupně naplňuje hrudník až do jeho úplného naplnění. Nádech končí nadzvednutím klíčních kostí a dodechnutím do horních laloků plic. Výdech probíhá pomalu a plynule a v přesně opačném pořadí než u nádechu. Nejprve vydechujeme vzduchu z plic a postupně dále z břicha. Celé dýchání je maximálně plynulé, měkké a téměř ho neslyšíte. Snaž se zapojit své smysly. Vnímej chuť vdechovaného vzduchu, jeho vůni, teplotu. Poslouchej, zda je dýchání slyšet. Vnímej plynulost pohybu bránice a mezižeberních svalů hrudníku.

Stačí 2 – 5 minut denně a již po dvou týdnech se možná přistihneš, že plný dech začínáš podvědomě využívat během celého dne. Ten pocit je k nezaplacení, máš se na co těšit!

2. Krabicové dýchání pro vypjaté situace

Čeká tě důležitá zkouška? Rozčílila ses do běla na partnera? Nebo máš trému před běžeckým závodem? Tvoje srdce bije o sto šest a dobrá rada „uklidni se prosím tě“ vůbec nepomáhá. V takových situacích ti výborně pomůže krabicové dýchání. Během chvilky můžeš své emoce dostat pod kontrolu, když se zaměříš na věc, kterou na rozdíl od tlukotu srdce a dalších tělesných projevů umíš ovlivnit. Na dech.

Krabicové dýchání 4x4x4x4 začíná 4 sekundovým  nádechem, 4 sekundy zádrž, 4 sekundy výdech a opět 4 sekundy zádrž. Dýchej nosem a opakuj cyklus alespoň šestkrát, ideálně tedy 2 minuty a více. Nádech a výdech by měl být plynulý. Účinek přijde  nečekaně rychle. Tím, že se soustředíš na dech a počítání, přesměruješ své myšlenky od stresové situace a to tě spolehlivě zklidní:-).

 

Existuje spousta dalších dechových technik pro pokročilé. Podíváme se na ně zase někdy příště a zatím budeme spolu s tebou trénovat ty základní. Pojď do toho s námi ještě dnes!

Nádech výdech nádech výdech... ááááách.