AKCE MĚSÍCE: Kolagenový nápoj YOUTH BOOSTER se slevou 20 %. Akce platí do konce března, tj. do 31. 3. 2024.

Co se děje s naším tělem, když máme hlad?

Každý, kdo cvičí a je v rýsovačce nebo se snaží shodit nějaké to kilo pro sebe, zná hlad. A je to strašný pocit.


Pro mě je už horší snad jen chuť na sladké. A je pouze už jen pár věcí horších než hlad. A ten pocit, když máte prázdný žaludek, vyvolává hněv. A co pak naše chování, jsme nepříjemní a občas i zbytečně vznětliví a podráždění na naše okolí. Bohužel je to iracionální chování vyvolané hladem, diskomfortem našeho těla. Než příště vynecháme jídlo a připravíme peklo nejen pro naše okolí, čtěte dál.


1. Naše tělo vyčerpá glukózu.

Přibližně po 6 hodinách bez příjmu potravy, naše tělo vyčerpá glukózu. Glukóza dodává tělu energii, která se tvoří, když naše tělo zpracovává jídlo. Tuto energii potřebuje primárně náš mozek, aby správně fungoval. Bez této energie se budeme cítit pomalí a ano, hladoví.

2. Naše tělo uvolňuje nežádoucí hormony.

Vzhledem k tomu, že tělu chybí glukóza, tak tělo přepne do úsporného režimu. Tato stopka těla vyšle signál do mozku, aby tělo začalo produkovat hormony regulující glukózu. Tyto hormony jsou označovány “fight or flight“ neboli adrenalin a noradrenalin, které můžou způsobovat i úzkost a nejistotu.

3. Tělo přestane produkovat další živiny.

Glukóza není jediná, kterou naše tělo získává z potravy. Jídlo nám poskytuje spoustu živin, jako zdravé tuky a aminokyseliny. Pokud jsou přítomny v krevním řečišti, naše tělo funguje správně a má energii. V opačném případě tělo křičí: „Dej mi najíst!“, tak ho poslouchejme J

4. Naše tělo začne ukládat tuk.

Pokud nebudeme jíst v pravidelných intervalech, bude si naše tělo myslet, že hladoví. A aby mělo zásoby na horší časy, tak začne ukládat tuk. Je lepší pravidelná strava nebo mít uložený zásoby na horší časy?

5. Svaly se stanou zdrojem energie.

Při setrvání ve stavu hladovění a cvičení si můžete myslet, že budete hubnout, protože endorfiny vyprodukované během cvičení vás v tom jen usvědčí. Ano zhubnete, ale svaly. Tělo nemá totiž zdroj energie, tak sáhne do bílkovinného zdroje, kterým jsou svaly, a nikoli do tukových zásob. Opticky možná budete hubenější, ale fyzicky nebudete mít svaly, ale tuk.

A nikdo z nás přece nechce mít neforemnou postavu ;)

Máte zkušenosti s hladověním nebo znáte tato fakta a jíte pravidelně? A Jak jste na tom s rychlým občerstvením a pitným režimem?


co-se-deje-s-nasim-telem2

Zvlášť teď v létě je to těžké, všude samé nástrahy. Ráda bych vám zpříjemnila léto, takže můžete využít slevu  10% po celé léto na naše lahve na vodu EQUA ;)  

leto-bez-zizne

Krásný den přeji a léto bez žízně!