AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

9 chyb, které při dietě možná děláte i vy

Vím, že začal podzim, nebo že se blíží Vánoce a plavková sezóna je ta tam, ale dostal se mi do ruky tento článek, který vám předložím, a bude mě velmi zajímat váš názor. Osobně s něčím souhlasím a nějaké té chyby se sem tam dopustím i já. Ale víte jak, nikdo není dokonalý a ne všemu se dá odolat :)


Hubnutí nebo udržovací řežim, pokud nemáte geny jako Heidi Klum nebo Adriana Lima, je nekončící boj. Bez ohledu na to, jak moc se snažíme, naše "magické číslo" zůstává mimo dosah. Ale nebojte, odpověď může být až neuvěřitelně jednoduchá. Odborníci na výživu, Stephanie Clarke, Willow Jarosh, a Mitzi Dulan, odhalí největší chyby, která nás můžou dělit od vytouženého čísla na váze.

9-chyb-pri-diete2

Jsou to prý časté chyby a řešení není zas tak složité. Několik málo změn v našich zvycích a prý uvidíme rozdíl, tak jsme na to zvědavá, jdeme na to?

1. chyba: Neplánujete dopředu

Když hlad udeří, chceme být připraveni. Pokud nejsme připraveni a ty krabičky jsme zapomněli či byli líní si je připravit, tak je mnohem pravděpodobnější, že sáhneme po něčem snadném a to bývá nezdravé. Chce to opravdu si sednout a naplánovat jídlo na další týden. Poté vyrazit do obchodu a dle seznamu nakoupit. Po příchodu domů, pak si připravit nejvíce, co půjde. Ujistěte se, že máte dostatek krabiček.

Ano, zdá se to jako hodně práce, ale představte si, kolik času a hlavně kalorií poté ušetříte!

2. chybu:Neudržíte režim kvůli okolí

Pokud jste někdy zažili pocit, že vaši přátelé nebo rodina vám sabotují snažení, místo toho, aby vám pomohli a vy je chtěli vystřihnout ze života, tak je naopak zasvěťte do svého plánu shodit pár cm v pase. Místo brunche nebo vydatného nedělního oběda, vyrazte na procházku nebo výlet a poproste je, aby byli tolerantní. A procházka skvěle očistí tělo i mysl a můžete zažít i dobrodružství. A zážitky se počítají :) 

3. chyba: Jíte mnoho nebo naopak málo bílkovin

Přestože nízkosacharidové nebo proteinové diety jsou účinné, nejsou dlouhodobě udržitelné, říká Jarosh. Vynechané složky potravin vám budou chybět při životně důležitých funkcí organismu. Tyto živiny se nachází v ovoci, zelenině, obilovinách, fazolích, ořechách a semínkách. Jarosh vysvětluje, že tyto potraviny vám pomůžou udržet bakterie ve střevech v rovnováze a díky tomu se budete cítit mnohem lépe a spokojeni. Je tu však jemná rovnováha. Na druhé straně při přijímání většího množství bílkovin též můžete přibývat na váze. Je to o rovnováze. Správně by každé jídlo mělo obsahovat i porci bílkovin, jen díky tomu budou vaše svaly a organismus kompletně pracovat správně, ať už budujete svalovou hmotu nebo hubnete, tvrdí Dulan.

Tento článek píšu na trenérském semináři v Nymburce, kde nám bylo kladeno na srdce, aby naši svěřenci jedli pravidelně a v každém jídle měli část bílkovin. Díky tomu organismus během zátěže pracuje správně a energie není čerpána ze svalů. Takže na tom asi opravdu něco bude. Slovo odborníka by nemělo zapadnout mezi babské řeči.

4.chyba Jídlo kompenzujete cvičením

Dlouhé hodiny běhání, anebo trávení většiny volného času v posilovně, není volnou vstupenku k tomu jíst, co chcete. Tento postoj podporuje nezdravý vztah k jídlu a to může vést k nárůstu váhy. I když by se mohlo zdát, že spálíte více, než sníte, tak za 30 minut běhu spálíte pouze 250 kcal. Když nepočítáme rychlý běh až sprint, ale kdo vydrží ve sprintu půl hodiny, že?

Opravdu chcete zabít veškeré úsilí špatným výběrem potravin? Cvičení by mělo doplňovat jídelníček, ne běhat proto, že jídelníček je špatný.

9-chyb-pri-diete3

5. chyba: Přeskakujete večeři kvůli skleničce něčeho dobrého

Tohle opravdu není dobrý plán při hubnutí. Jarosh říká: „Pít na lačný žaludek může vést k rychlejší intoxikaci.“ I když jste měli v plánu si dát pouze pár skleniček, samozřejmě toho nejmíň škodlivého a nejvíc zdravého, tak stejně to bude mít větší vliv, než si uvědomujete. Jakmile máte i tu trošku pod kůží, tím hůře odoláte těm pár oříškům nebo chipsům před vámi. Dokonce, i když se vám podaří ušetřit těch pár kalorií tím, že vynecháte večeři, akorát tělo okradete o živiny a jen uděláte nepořádek v krvi a hladina cukru v krvi je na top horské dráze. A hned jsou tu ty nálady, které nesnášíme, únava, podrážděnost, hlad a akorát nás honí mlsná.

Řešení? Jedna sklenička a po zbytek večera pít vodu. Za mě super řešení, o to víc si tu jednu skleničku vychutnáte.

6. chyb: Zakázali jste si cukrovinky

Zanevřít na všechny vaše oblíbené pochoutky může být smrtonosnou pastí, ne doslova samozřejmě. Říkat absolutní NE všem těm laskominám, které milujete, může vést do té černé díry, demotivace. Abychom zůstali motivovaní, e zdravé dopřát si denně toho špatného cukru, v množství 150-200 kalorií denně, ne více. Tím získáme pocit, že se oddáváme tomu špatnému, ale ve zdravé míře.

Tenhle tip se mi líbí a zařazuji do svého jídelníčku. Na semináři to bylo víc, ups, u jednoho zákusku jsem nezůstala, ale tak člověk musí udržet mozek ve vysokých otáčkách celý den, že jo :D

7. chyba: Máte cheat dny

"Jeden cheat den může zmařit všechnu práci, kterou jste vynaložili na ten -cm v pase za týden." říká Jarosh. Pokud budete trávit celý den pojídáním všeho možného, c jste si za týden nemohli dopřát, tak vás to k cílům neposune. Místo přejídání po celý cheat day zvolte mírnější verzi v podobně jednoho přiměřeného jídla.

8. chyba: Nesledujete se

Vědět, kolik kalorií jste spořádali je náročné, ale je to klíč k ubývání na váze. Jedním z nejlepších způsobů, jak zůstat v obraze je potravinový deník. Můžete psát informace do diáře, nebo speciálního bloku či si stáhnout apku do svého smartphonu. Ať tak či onak, ujistěte se, že udržíte přehled o každém soustu, které pozřete. S vědomím, že vidíte, kolik a čeho jste snědli, snáz se udržíte v procesu hubnutí.

9. chyba: Jíte "dietní" potraviny

Potraviny označené jako "bez tuku" se můžou zdát jako dobrý nápad, ale ve skutečnosti není. Naopak jsou často naloženy chemickými látkami a přidanou solí a cukrem, aby měly lepší chuť. Existuje spousta studií a určitě jste o těchto potravinách slyšeli snad už ze všech stran, ale opakování matka moudrosti jest. Když budete jíst tyto “dietní“ potraviny, nebude ani vaše tělo, ani vy, spokojení. Držme se radši čerstvých a plnohodnotných surovin, ovoce a zeleniny, libových bílkovin a mléčných výrobků. Tělo nám poděkuje dobrou náladou a hubnutí při lepší náladě jde mnohém snáz.

Není se zač stydět, já osobně dělala minimálně půlku těchto chyb. Jak jste na tom vy? Také se šidíte nebo přeskakujete večeři kvůli party? Podělte se o ně a navzájem se podpořme, přece jen advent je za dveřmi :D

Takže sklenička vína a jedna lahev vody, která to bude, je jen už na vás, vyberte si zde a nebo zde.

Přeji krásný předadventní týden.

Luckiss