AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

Čas na čaj o páté

Není osobitějšího rituálu než anglického odpoledního čaje. Přitom tato tradice vznikla z nudy - a navíc se servíruje již ve čtyři. Zkuste pro jednou vyměnit detoxikační čaje za pravý anglický čaj, na který si vyhradíte volnou chvilku s přáteli. Relax zaručený.


Tradice zvyklá z nudy

Anna, sedmá vévodkyně z Bedfordu, se chudinka nudívala celou tu dlouhou dobu mezi obědem a večeří, kdy se nic nedělo. A tak, jednoho dne v roce 1840, požádala o tác s čajem, pečivem, máslem a něčím sladkým na zakousnutí. Tento rituál si tak zamilovala, že se ho rozhodla rozšířit mezi své přátele. Takto nevinně začal „nejangličtější“ zvyk, který postupem času získal na takové propracovanosti, že by se dal přirovnat k oficiálnímu přijetí u dvora.

Perfect Aftrenoon Tea

Vychutnat si pravý odpolední čaj, není jen tak. Existují pravidla, jak čaj připravit, jak ho pít i dress code.

Perfektně připavíte čaj následovně

  1. Naplňte rychlovarnou konvici čerstvou studenou vodou.
  2. Těsně před varem ji odstavte a trochou horké vody vypláchněte krouživým pohybem čajovou konvici, kterou jste si připravili na čaj. Tento krok by měl zajistit, aby ohřátá voda na čaj po kontaktu s čajovou konvicí nevychladla. Poté dejte vodu v rychlovarné konvici znovu vařit.
  3. Připravte si sypaný čaj – jednu čajovou lžičku na osobu, plus jednu na konvici. Pokud se tedy do čajové konvice vejde čaj pro čtyři osoby, připravte si pět čajových lžiček sypaného čaje. Pokud máte čaj s velkými lístky, který tvoří větší objem, přidejte ještě lžičku navíc. Čaj dejte do čajové konvice.
  4. Mezitím nechte dojít vodu k varu. Touto vodou přelijte čajové lístky. Dejte si pozor, abyste vodu nenechali vařit moc dlouho, jinak čaj bude moc blátivý.
  5. Čaj by se měl louhovat v rozmezí 3 až 6 minut dle velikosti lístků. Sypaný čaj, který má velké lístky, potřebuje více času (6 až 7 minut). Čím menší lístky, tím méně času k louhování. Čaji, který připomíná spíše drť, budou stačit 3 minuty. Sáčkový čaj se proti tomu vylouhuje téměř okamžitě.

cas-na-caj-o-pate2

Co cukr a mléko? Stejně jako není dobrý nápad sáčkový cukr, tak není dobrý nápad ani cukr, který změní chuť čaje. V případě, že máte rádi černý čaj s mlékemé nalijte čaj. 

A dress code?

Není potřeba, aby pánové měli oblek, ale na sportovní oděv také zapomeňte. Vhodné jsou společenské kalhoty, košile a vhodně zvolená obuv. Dámy naopak můžou provětrat svůj šatník a vytáhnout lepší kousky. Která z nás se nerada hezky oblékne a namaluje? Tohle je vhodná příležitost.

Jak je to se zdvihnutým malíčkem?

Možná se vám to bude zdát už přitažené za vlasy, ale i samotné pití čaje, má svá pravidla. Při popíjení čaje by se každý měl dívat do svého šálku, ne nad něj. Důležité je i jak šálek uchopíte. Čaj  se původně popíjel z čínských servisů, kde šálky neměly ouška. Tehdy se doporučovalo umístit palec na šestou hodinu a ukazovák a prostředník na dvanáctou. Podobně tomu pak bylo i u šálků s oušky. Společensky nepřípustné je ouškem u šálku prsty prostrkávat nebo brát šálek do dlaně.

Kde se vzal, dnes již tak komické faux-pas? Jsou různé teorie, kde se „malíčkový trapas“ vzal. Jedna hovoří o tom, že vybočující malíček pomáhá při manipulaci se šálkem lépe udržet stabilitu, jiná zase odkazuje na dřívější předsudek o tom, že lepší společnost jí a pije za pomocí tří prstů (vždyť i anglické sendviče se správně jí jen třemi prsty) a chudina pomocí všech pěti. Zdvihnutý malíček byl proto považován za projev elitářství.

K odpolednímu čaji neodmyslitelně patří i vhodné pohoštění. Nevystačíte si ale s čokoládovými sušenkami, které jste v pátek koupili v supermarketu, odpolední čaj má svá pravidla i co se jídla týče.

Co servírovat k čaji?

První se podávají sendviče – začínat sladkým je při odpoledním čaji skutečným prohřeškem.

Sendviče nakrájejte na malé kousky – trojúhelníčky nebo obdélníčky, vždy z toastového chleba, ze kterého byla odkrojená kůrka. Tradičním sendvičem je sendvič okurkový, který je velmi prostý. Tenké krajíce toastového chleba namažete našlehaným máslem a vložíte do něk tenké plátky salatové okurky. Další oblíbenou variantou je sendvič z tmaveho toastového chleba, plněný soleným máslem a uzeným lososem s kapkou citrónu.


Tradice jsou krásné záležitosti. Při psaní těchto řádků už přemýšlím, že pozvu přátele a uděláme si afternoon tea na terase. Pravý anglický čaj, který vypijeme pomalu a užijeme si tu chvíli společně až do dna.

V případě, že vaši přátele zrovna neholdují čajovým dýchánkům, můžete zkusit recept od Terky na ledový čaj, který připravila do lahví EQUA.

cas-na-caj-o-pate3