AKCE MĚSÍCE: Kolagenový nápoj YOUTH BOOSTER se slevou 20 %. Akce platí do konce března, tj. do 31. 3. 2024.

Bez vody se nedá žít

H2O, oxidan, sloučenina kyslíku a vodíku neboli naprosto obyčejně voda je společně se vzduchem základním faktorem zajišťujícím život na Zemi.  


Voda je všude okolo nás. Pro obyvatele České republiky je běžnou součást každodenního života a rituálů s tím spojených. K snídani čaj, k obědu sycený nápoj a k večeři víno. V každém z těchto nápojů je voda obsažena. Jsou ale tyto nápoje pro naše zdraví skutečně to pravé? Proč se nevrátit k samotným kořenům a neusnadnit našemu organismu jeho fungování s obyčejnou neperlivou a neslazenou svěží vodou? I přes její vysokou důležitost pro lidský organismus a zdraví často opomíjíme jistá fakta, která by zasloužila notnou dávku pozornosti. Tak tedy čtěte dál a dopřejte svému tělu, co potřebuje.

Voda v lidském organismu

bez-vody-se-neda-zit2

Voda je základním „stavebním materiálem“ všeho živého. Obsah vody se může v jednotlivých organismech značně lišit. V lidském těle u zdravých jedinců je voda vždy zastoupena z více než 50% váhy jedince. Zajímavostí je, že ženy mají obsah vody v těle nižší (cca 52%) než muži (až 70%). To je způsobeno zvýšeným obsahem přirozeného tuku v ženském těle. U dětí je tento poměr nejvyšší a to až 85% hmotnosti jedince. Během 24 hodin naše ledviny profiltrují až 150 litrů vody. Průměrně člověk denně vypotí 600 – 900 centimetrů krychlových vody.  A je skutečně nutné je doplnit!

Voda je pro člověka blahodárná a nezbytná. Tento čirý, bezbarvý mok napomáhá lidskému metabolismu v důležitých procesech, které mohou podpořit správné fungování organismu. Voda z těla neodchází pouze při sportování, ale např. i v průběhu noci a to velmi pozvolna. Ráno bychom tedy měli tekutiny opět doplnit a s tímto trendem pokračovat v průběhu celého dne. Je doporučováno pít v malých dávkách a častěji a vodu mít vždy při ruce. V případě, že najednou vypijeme sklenici vody či džusu, ledviny nestihnou tekutinu správně zpracovat a společně s ní vyloučí močí i důležité živiny a vitamíny. Všeobecné pravidlo říká, že by člověk měl v průběhu dne vypít více než dva litry tekutin. To ovšem není vždy pravda a i v tomto případě platí, že nic by se nemělo přehánět. Záleží na mnoha faktorech jako např. váha, věk, pohlaví a v neposlední řadě také aktivity, které za den provozujete a teplota, v které se pohybujete. Nedostatek tekutin stejně tak jako jejich přílišná konzumace může mít na lidské tělo dalekosáhle neblahé následky. Nesprávné je domnívat se, že pít se má až, když cítíme žízeň. Tento stav je doktory hodnocen již jako disharmonický, a proto bychom pocit žízně neměli v ideálním případě zažívat.

Co je tedy nejlepší?

bez-vody-se-neda-zit

Bez jakéhokoli váhání a pochybností je možné říci, že nejzdravější pro lidský organismus je obyčejná pitná voda. Oproti ovocným džusům, šťávám či jiným syceným nápojům, neobsahuje obyčejná voda nadbytečné cukry, barviva a jiné přísady, které pouze zatěžují a unavují organismus. Pití obyčejné vody napomáhá v tvorbě enzymů a obohacuje organismus o potřebné stopové prvky a minerály, díky kterým se člověk cítí svěží a má dostatek energie pro každodenní aktivity. Fyzická stránka člověka je nepodmínečně propojena se stránkou psychickou. Díky čisté vodě je v těle vytvořeno specifické a harmonii přinášející prostředí, které napomáhá k psychické pohodě člověka. Zároveň je voda zdrojem mikroživin, které udržují v chodu trávicí systém. Je tedy doporučováno pít vodu hlavně před jídlem díky čemuž je z ledvin, jater a střev vyplavena většina toxických látek. To ulehčuje proces trávení potravy. H2O také posiluje lymfatický systém a má detoxikační účinky, které pomáhají správnému fungování nervového systému a mozku. Voda je z dlouhodobého hlediska hodnocena jako nejefektivnější způsob léčby jakýchkoli chorob, jelikož působí jako účinné rozpouštědlo škodlivých toxinů. Dle odborníků by čistá voda měla tvořit 90% z celkového příjmu tekutin.

Je naprosto jasné, že průzračně čistá pitná voda má skutečně blahodárné účinky na lidský organismus. Mimo toho, že jde o velmi levný a dostupný zdroj tekutin, je to zároveň životabudič, který je schopný obnovit ve vašem těle ztracenou rovnováhu a navodit tak pocity svěžesti a vyrovnanosti. Množství přísunu vody a tedy optimální pitný režim můžete kontrolovat díky našim lahvičkám EQUA, z kterých je pití čisté vody snadné a zároveň díky elegantnímu designu a hravým barvám i zábavné. Naučte se tedy pít pravidelně a správně a podpořte tak zdraví vašeho organismu.