AKCE MĚSÍCE: Kolagenový nápoj YOUTH BOOSTER se slevou 20 %. Akce platí do konce března, tj. do 31. 3. 2024.

5 symptomů dehydratace, které byste nečekali

O důležitosti pravidelného pitného režimu, víme všichni. Co všechno nedostatek vody může způsobit a jaké symptomy nám říkají, že tělo má žízeň, už tak známé nejsou. A co potom ty neočekáváné a méně známé?


Dehydratace může napáchat obrovské škody v organismu. Může dojít až ke snížení aktivity orgánů včetně mozku a srdce. To jsou ovšem už ty závažné. Nejlepší je prevence. A způsob, jak předejít dehydrataci, je mít neustále při ruce lahev s pitím. Ve chvíli, kdy máme žízeň, je už tělo dehydratované.

Osobně mám neustále při ruce lahev EQUA, průběžně doplňuji tekutiny a žízeň nemívám.

Těchto 5 symptomů nám může říct, že jsme dehydratovaní dříve, než pocítíme žízeň:

1. NEVÁBNÝ DECH

Když jste dehydratovaní, množství slin se snižuje. Čím méně slin, tím více se bude bakterií tvořit v ústech. A právě tyto bakterie jsou zodpovědné za onen nepříjemný zápach z úst.

2. SNÍŽENÁ VÝKONNOST

Čím méně vody vypijete, tím horší bude výkonnost organismu. Zde platí neúprosná přímá úměra. Pouhá 2 % dehydratace můžou vést až k 10 % poklesu ve výkonnosti, což znemožňuje efektivnější trénink. Je důležité, abychom pili vodu v celém průběhu cvičení, ovšem po malých dávkách. Při správné hydrataci organismu budou klouby a svaly pracovat efektivně a s delší výdrží zatížení.

3. NEBEZPEČNÉ ŘÍZENÍ

Nedávná studie ukázala, že více dopravních nehod způsobili dehydratovaní řidiči, než ti s dostatečným množstvím vody v těle. Je běžné, že lidé málo pijí během dlouhého cestování, aby nemuseli často zastavovat na benzinkách či odpočívadlech. Bezpečnost na silnicích je ovšem důležitější než pár zastávek. Nemyslíte?

4. NEVRLOST

Stupeň hydratace organismu může mít přímý vliv na vaši náladu. Bez dostatečného množství příjmu můžete být podráždění, nesoustředění a dokonce i unavení.

5. SVALOVÉ KŘEČE

Nízký příjem nebo příjem nesprávných tekutin může snížit krevní oběh a způsobit bolestivé křeče ve svalech. Opět platí, že je mimořádně důležité pít vodu v jakékoliv formě, aby se zabránilo těmto bolestem.

 

Až bude někdo ve vaší blízkosti nevrlý nebo bude mít nepříjemný zápach z úst, zkuste místo nadávání a nabízení žvýkačky nabídnout trochu vody. Trochu vody v lahvích EQUA.

Stay hydrated classy!

A kolik jste toho dnes vypili vy?