AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

4 důvody, proč stále nevidíte výsledky

Je to asi čtvrt roku, kdy jsem po operaci kolene mohla začít zase cvičit. Každý, kdo mě zná, ví, že jsem maximalista. To nás učili už na škole během atletiky, že musíme být maximalisté. A dodnes toto heslo ráda používám. Ovšem po třech měsících usilovné práce ve fitku se stále nedostávají kýžené výsledky. Nebo takové, které by se měly dostavit.


Zřejmě nebudu sama. V mém případě to je hlavně o jídle. Kovářova kobyla chodí bosa, staré pořekadlo, ale sakra pravdivé. Takže se podíváme na kobylku tomu, co všechno dalšího může být příčnou, proč stále nevidíme výsledky.

Hlavně se nefrustrovat, všechno chce čas a systematickou práci. To platí zejména na cestě k vytouženému tělu.

1. Soustavné a systematické cvičení

Soustavnost je klíčová. Cvičení narušuje vnitřní stálé prostředí těla - homeostázu. Stres (cvičení) narušuje homeostázu, a tělo se musí přizpůsobit nastalým podmínkám a opět ji vyrovnat. Na tomto principu funguje superkompenzace. Důležitou roli hraje i načasování tréninku do vhodné denní doby, délka a způsob odpočinku.

Zjednodušeně musíte cvičit tak, abyste narušili homeostázu a vhodně zvolili dobu a způsob odpočinku mezi jednotlivými tréninky. Toho docílíte čtyřmi základními proměnnými: změnou intenzity cvičení, délky cvičení, druhem cvičení a způsobem odpočinku (aktivní nebo pasivní). To je důvod, proč většina programů je koncipována do 4 – 6 týdenních tréninkových makrocyklů. Poté musí nastat změna, aby tělo dostalo nové podněty. V případě, že budete provádět stejné cviky, navštěvovat stejné lekce či dělat stále stejné aerobní aktivity, budete stagnovat.

2. Trávíte příliš mnoho času cvičením

Více neznamená lépe. Po 60-75 minutách práce ztrácí vaše tělo schopnost využívat hormony, zejména testosteron, který je zodpovědný za tvorbu svalové hmoty. Hladina testosteronu je na vrcholu kolem 30minuty cvičení, po 45 minutách začne klesat. Podobně je na tom i kortizol, hormon související se stresem (viz. výše).

Tyto hormony nám pomáhají dosáhnout výsledků, ale je chvíle, kdy jejich účinnost přestává a je zbytečné pracovat dále. V tuto chvíli já osobně přecházím na cardio.

Maximalismus v tomto případě za to nestojí. Naopak může vést k poruchám spánku, zažívacím problémům a dokonce ke zvýšení tělesné hmotnosti. Dlouhé a příliš usilovné cvičení snižuje rekonvalescenci během odpočinku, vede k nižšímu zisku síly svalů a menší schopnosti spalovat tělesný tuk. A tak ještě více oddálíte své vytoužené tělo.

3. Váš cvičební program neodpovídá vašim cílům

Pokud je vaším cílem snížení procenta tělesného tuku, bude fungovat každé cvičení. Ale jestliže je vaším cílem budování svalové hmoty nebo silový trénink, je důležité mít plán. Program, který bude odpovídat vašim cílům a reflektovat váš životní styl.

4. Odpočinek

Co děláte mimo posilovnu je stejně důležité jako to, co děláte, když jste v ní! Věřte tomu nebo ne, bez ohledu na to, jak tvrdě pracujete v posilovně, většiny výsledků dosahujete ve chvíli, kdy nejste v posilovně. Pokud nemáte dostatek času na regeneraci, vaše tělo se nestačí adaptovat. A neustálý stres není ani pro vaše tělo zdravý.

Dopřávejte si dostatek odpočinku, spánku, vody a správně vyvážené stravy. Pak dosáhnete svých cílů!

 

A právě proto, že pitný režim hraje jednu z nejdůležitějších rolí, připravily jsme s Holkama ve formě únorovou výzvu na pitný režim, kde budete moc vyhrát 3 lahve EQUA na pití a po přihlášení do výzvy #unorovydetox 20% slevu. Voda se pije z designové lahve mnohem snáz než z plastové, pomačkané a nezvhledné :) 

Těšíme se na vaše příspěvky!!

Stay hydrated! Sama sobě ..

4duvody-proc-stale-nevidite-vysledky2