AKCE MĚSÍCE: Termohrnek EQUA CUP se slevou 15 %. Akce platí do konce dubna.

15 potravin, na které zapomeňme, pokud to s hubnutím myslíme opravdu vážně!

15 nezdravých jídel, které bychom neměli nikdy jíst, pokud to s hubnutím myslíme opravdu vážně!


Následující seznam potravin známe všichni a některé z nich velmi dobře. O některých se domníváme, že jsou dokonce zdravé a vhodnou volbou ke svačince. Napište si nebo vytiskněte seznam těchto 15 potravin, jděte do kuchyně a proveďte čistku!


  1. Chipsy. Lahodné křupavé lupínky jsou plné kalorií s vysokým obsahem tuku. Je těžké jim odolat, ale mějte na mysli, že dvě porce obsahují až 20g tuku! A to je moc špatný.
  2. Smetana. Ranní káva, káva po obědě a odpolední káva a někdy i dvě. Když do každé přidáte smetanu, už to nejsou malé neškodné dávky, ale pořádná porce tuku. Vyměňte smetanu za odstředěné mléko nebo třeba mandlové a další alternativy. Nebo ještě lépe, vynechte mléko.15-potravin-na-ktere-zapomenme2
  3. Sušenky. Balené sušenky jsou něco, čemu bychom se měli vyvarovat jako čert kříže. Doporučená denní dávka (DDD) nemá být více než 40g přidaného cukru denně. I malý balíček sušenek o váze 100g může obsahovat až ¼ čtvrtinu DDD.
  4. Energetické nápoje. I když jsou na trh uváděny, jako rychlý způsob doplnění energie, hydratace a doplnění vitaminů, není to dobrý způsob. Vysoký obsah cukru a kofeinu, který vás na chvíli nakopne, má nakonec opačný efekt. Slinivka musí vyprodukovat vetší množství inzulinu na srovnání hladiny cukru v těle a sníží ji víc než byla předešlá. A právě toto větší množství inzulinu, který vám sníží hladinu cukru v krvi, má za následek větší únavu než před vypitím “energeťáku“. A vychylování hladiny cukru v krvi je pro tělo náročné. Jestli opravdu potřebujete nakopnout, zkuste ledový zelený čaj nebo vodu s citronem. V nejhorším případě kofeinové tablety.
  5. Mražený jogurt. Máte rádi mražený jogurt a máte ho místo zmrzliny? I když mražený jogurt obsahuje méně cukru než zmrzlina, pořád obsahuje cukr, pokud si ho nevyrábíte sami doma. I ty občasné (denní) dezerty se nasčítají.
  6. Müsli tyčinky. Můžou se zdát jako zdravá volba svačinky, ale müsli tyčinky bývají napěchované hydrogenovými oleji a cukry. Místo tyčinky sáhněte po kousku ovoce a hrsti ořechů. Pokud se nemůžete vzdát pohodlí tyčinek, vyrobte si vlastní alternativu. Na netu mrkněte i na quinoové tyčinky, možností je opravdu spousta.
  7. Kečup. Špatná zpráva pro milovníky. Jednou z hlavních složek kečupu je s vysokým obsahem fruktózy kukuřičný sirup. 1 lžíce kečupu může obsahovat i 4 g cukru a kdo si dá pouze jednu lžíci kečupu k obědu? A opravdu to bez něj nepůjde? Vaše tukové buňky sice zapláčou, ale tělo poděkuje.
  8. Margarín. Tato potravina obsahuje tzv. HDL cholesterol neboli vysokodenzitní lipoprotein, který je jedním z pěti druhů lipoproteinů umožňujících transport tuků a v nich rozpustných látek v krvi.  A HDL cholesterol má negativní účinky na vaše srdce, takže pokud vaše lednička ukrývá margarín, rozlučte se s ním v míru.15-potravin-na-ktere-zapomenme3
  9. Palačinky. Rychlá a chutná teplá snídaně nebo jak improvizovaná svačinka nebo večeře pro děti, se zdá jako dobrý nápad. Ale abych byla upřímná, směs na palačinky je samá rafinovaná mouka, přidejte sirup na přelití a cukr na posypání, a máte rafinovanou mouku přelitou tukem posypanou rafinovaným cukrem. Mňam, stále si budete chtít udělat palačinky? Nebo svým dětem?
  10. Popcorn z mikrovlnné trouby. Jestli musíte mít popcorn, sáhněte po klasické variantě. Popcorn určený do mikrovlnné trouby je bohatší o sodík, tuk a tudíž porci kalorií.
  11. Minerálka. Dát si minerálku, když jdete do restaurace, jednou za čas, je jedna věc. Ale dávat si minerálku pravidelně věc druhá. O sladkých limonádách nemluvě.
  12. Sladké cereálie. Některé cereálie obsahují tolik cukru jako čokoládové tyčinky. Ano, čtete správně! Vždy si zkontrolujte nutriční složení, než si koupíte ty dobré oblíbené. Pokud mají víc jak 8 gramů cukru na porci, vraťte je zpět do regálu a odejděte.
  13. Umělá sladidla. Mnohé studie naznačují, že umělá sladidla (jako ty v light verzích oblíbených nápojů), můžou ve skutečnosti za váš hlad, což vede k většímu příjmu kalorií. Takže přeskočte umělá sladidla a sníží se vaše chutě i příjem kalorií.
  14. Rostlinný olej. Je to pouze zpracovaný tuk v lahvi. Existuje spousta jiných zdravějších alternativ. Zkuste třeba makadamiový olej při vaření při vysokých teplotách a kokosový olej je dobrý zase na pečení.
  15. Bílé pečivo. Ne. Nikdy. Ve srovnání s celozrnným pečivem nemá bílé pečivo žádnou výživnou hodnotu. Bez nutričních hodnot, ale hodně cukru a rafinované mouky. Mám něco dodat?

15-potravin-na-ktere-zapomenme4

Netvrdím, že když vynecháte těchto 15 potravin, zázračně zhubnete za týden. Ale určitě to napomůže celému vašemu snažení jíst zdravě a hlavně lépe. A po pár týdnech ty výsledky budou!

O alkoholu nemluvím, ten je zakázaný. Ale když už bez něj nemůžete být, přepočítejte si kalorie obsažené v jedné skleničce a třeba si to rozmyslíte. Že je zdraví prospěšný? To oříšky taky, které vašemu tělu prokáží podobnou službu.

Nezapomeňte na pravidelnou pohybovou aktivitu a pitný režim, který je Alfou i Omegou všeho. Vyberte si, v jaké lahvi budete nosit vy svůj denní příděl vody ;) Designová skleněná nebo víc praktická plastová? Výběr je na vás.

Za lepší já!