AKCE - DEN ZEMĚ: Od 22.4. do 26.4. všechny produkty v barvách naší planety (modrá a zelená) se slevou 15 %.

Pitný režim dětí: víte, jak na něj?

Kolik a čeho by měly děti vypít, aby jejich tělo přijalo dostatek tekutin? Většina rodičů nad tím alespoň čas od času přemýšlí. I ti méně úzkostní, kteří nechávají pití víceméně na dětech, vědí, že správné pití je jednou z nejdůležitějších podmínek pro správné fungování organismu.


Kolik a čeho by měly děti vypít, aby jejich tělo přijalo dostatek tekutin? Většina rodičů nad tím alespoň čas od času přemýšlí. I ti méně úzkostní, kteří nechávají pití víceméně na dětech, vědí, že správné pití je jednou z nejdůležitějších podmínek pro správné fungování organismu.

V Labeloo víme, odkud začít: pořiďte dětem kvalitní lahev v designu, který se jim líbí. Aby po ní sahaly rády a často. To je první krok. A dál? Jak na to, abychom měli jistotu, že naše děti pijí dost, a přitom jsme si ušetřili zbytečné nervy? 

5 jednoduchých faktů o pitném režimu dětí

 

 

1/ Proč je důležité pít? 

Vysvětlete dětem, že vzpomenout si pravidelně na pití se vyplatí. Díky němu jsou čerstvější, mají víc energie a školákům jde lépe učení. Zkrátka dehydrovaný organismus nemůže být v psychické ani fyzické pohodě, protože mu chybí základní palivo.

A co nejvíc pomůže? Hádáte správně - děti se učí od nás dospělých. Pokud chcete, aby vaše dítě pilo dost, nezbývá, než myslet i na vlastní pitný režim..

 

pitny-rezim-deti2

2/ Ani málo, ani moc. Kolik to je?

Málokdo ví, že dětský organismus je tvořen větším podílem vody než dospělý. Zatímco se dospělé tělo skládá přibližně z 50 % vody, u dětí je poměr vody mnohem vyšší. Voda tvoří téměř 80 % hmotnosti novorozence a 60 – 70 % u starších dětí. Dítě tedy spotřebuje více tekutin na kilogram váhy. Už devítileté dítě vážící 30 kg by mělo denně vypít 2 litry. Mluvíme samozřejmě o optimu - tolik tekutin ve skutečnosti vypije málokterý třeťák. Známe-li však tato čísla alespoň přibližně, můžeme se o ideál snažit a nespokojíme se se dvěma skleničkami denně. 

pitny-rezim-deti3

3/  Co ano a co ne?

Není pití jako pití. Favoritem by měla být stolní neperlivá voda, která v optimálním případě tvoří základ pitného režimu ve většině situací.Pro zpestření ji můžeme doplnit jinými vhodnými nápoji - domácím sirupem, 100% ovocnými šťávami ředěnými vodou nebo čaji. 

V případě, že se vašemu potomkovi do pití moc nechce, nabídněte mu navíc dostatek ovoce a zeleniny, které tekutiny do organismu alespoň částečně doplní.

 

 

4/ Sladké limonády

Na téma sladkých limonád upozorňují odborníci v souvislosti s dětským pitím velmi často. Věnujeme mu proto zvláštní bod. Sladké limonády považuje mnoho lékařů za jednu z nejhorších věcí, které můžeme dětem k pití pořídit. Víte, že například v jednom litru coca coly je obsaženo 30 kostek cukru? Těmi se nakrmí všechny bakterie v ústech, které tvoří kazy, navíc dojde k naleptání skloviny. Nakonec se kazí žaludek a dochází k tloustnutí.  

Pokud už dětem jednou za čas limonádu dopřejete, nejhorší, co podle zubařů můžete v tu chvíli udělat, je poslat je vyčistit si zuby. Zabráníte tak slinám, aby pracovaly, jak umějí.

Postup najíst se – zapít colou – vyčistit si zuby vede k tomu, že dítě přijde postupně o celou zubní vrstvu. 

pitny-rezim-deti4

 

5/ Nic se nemá přehánět

…... a zkušení rodiče vědí, že to platí i ve výchově. Udělat z pití předmět každodenního rodinného stresu může mít horší účinky, než neřešit ho vůbec. Než se stát policajtem s lahví v ruce, je lepší být dobrým průvodcem a postupně učit děti vnímat, co jejich tělo potřebuje.Aby to co nejdřív zvládly bez nás.